E-postsäkerhet

Vi hjälper dig få en säker e-post

Det finns mycket att tänka på för att vara säker när du tar emot och skickar e-post.
Här följer lite tips och råd från oss som gör det lättare att vara säker med din e-post.

Läs gärna även vår FAQ med vanliga frågor

Snabba råd

 • Använd SSL
 • Sätt ett säkert lösenord
 • Se till att det finns SPF och DMARC på din domän
 • Säkerhetskopiera din e-post med jämna mellanrum
 • Undvik permanenta vidarebefordringar
 • Använd din egen domän för att både skicka och ta emot e-post – det ger ett seriöst intryck

Läs mer nedan om respektive punkt. Har du frågor om din e-post och e-postsäkerhet är du alltid välkommen att fråga oss så hjälper vi dig.

Generella e-postinställningar

Säker e-post med rätt inställningar

För att förhindra att ditt lösenord kommer i orätta händer är det väldigt viktigt att skicka e-post med säker kryptering, SSL.

Enda sättet att skicka och ta emot e-post säkert är att använda SSL. SSL är en säker och krypterad anslutning som ställs in i ditt e-postprogram. Detta är extra viktigt i surfplattor, mobiltelefoner och bärbara datorer som används i öppna nätverk.

Serverinformation

POP3 – pop1.vikab.com
IMAP – imap1.vikab.com
SMTP – smtp1.vikab.com

Inkommande server

pop1.vikab.com

Ange serverport 995
SSL ska användas
Servern kräver autentisering (användarnamnet är din e-postadress).

Inkommande server

imap1.vikab.com

Ange serverport 993
SSL ska användas
Servern kräver autentisering (användarnamnet är din e-postadress).

Utgående server

smtp1.vikab.com

Ange serverport 465
SSL ska användas
Servern kräver autentisering (användarnamnet är din e-postadress).

Välj ett säkert lösenord

Ett säkert lösenord bör innehålla minst åtta tecken och innebär att du blandar stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Undvik att använda ord, namn eller platser i lösenordet.

exempel-losenord

Tänk också på att använda ett unikt lösenord för din mejl, annars är risken att någon snappar upp dina inloggningsuppgifter om du använder samma uppgifter på forum och andra former av inloggningar.

Var säker på att dina mejl kommer fram

Följ dessa regler så riskerar dina mejl inte att klassas som spam:

 • Skriv in ett ämne.
 • Skriv en text i ditt meddelande, även om du bara vill skicka en bifogad fil.
 • Undvik versaler.
 • Tänk på att det står ett namn i mottagaradressen och inte enbart en mejladress. Detta sköts oftast automatiskt om du lägger till dina kontakter i mejlklientens adressbok.

Undvik att använda spammaiga ord som:

 • Money
 • Dear
 • Free
 • Amazing
 • Cash
 • Offer
 • Order
 • Winner

Hjälp! Någon skickar spam från min e-post

Detta är något som flera av våra kunder råkat ut för den senaste tiden. Vi har en snabb lösning på det men det är inget vi kan aktivera utan en kontakt med den som är ansvarig för e-post på ditt företag.

Spam-problemet beror på att en oskyddad domän inte har några spärrar för vem som får skicka e-post från domänen. Om du kontaktar oss på Vikab kan vi lägga till en regel för domänen som talar om vilka IP-adresser som får skicka e-post med domänen. Och så länge du använder de e-postuppgifter du fått från oss behöver du inte tänka på något utan allt fungerar precis som vanligt.

SPF och DMARC

Dessa regler som förhindrar spam kallas för SPF och DMARC. Reglerna innebär att det finns vissa specifika IP-adresser och servrar som är godkända att skicka mejl. I reglerna läggs e-postleverantörens mejlservrar med.

Det är idag vanligt att andra program och system fungerar som e-postklienter och om de använder andra inställningar och servrar behöver de också finnas med i reglerna. Exempel på sådana program kan vara ekonomisystem, affärssystem, kassasystem m.m.

Om en server som inte är godkänd försöker skicka mejl med domänen kommer den att bli nekad av e-postservrar.

Att lägga till detta kostar inget extra.
Har du frågor så tveka inte att kontakta oss på 033-27 25 60.

Säkerhetskopiera din e-post

Idag går väldigt mycket kommunikation via e-post och att spara mejl är viktigt. Tänk på att inte bara spara mejlen i din inkorg utan ta backup på dem med jämna mellanrum. Det finns flera sätt att lösa detta.

 • Handlar det om lösenordsuppgifter, ett avtal, eller andra viktiga uppgifter – se till att ha mejlet utskrivet och sparat i pärm.
 • Kopiera mejl till en mapp som du sparar på en extern hårddisk. Tänk på att ha en rutin för det och att göra det minst en gång i månaden.
 • Om du använder Windows kan du aktivera tidigare versioner »

Allra bäst är att använda någon form av backuptjänst. Det finns många olika backupprogram på Internet, både gratisvarianter och program som du köper eller betalar abonnemang för.

En backup kan i slutändan vara ovärderlig så tänk på det innan olyckan är framme.

Använd e-post på din egen domän

Din domän är en del av ditt varumärke och genom att använda den vid all e-postkommunikation stärker du ditt varumärke. Det blir också tydligt för mottagaren att det kommer från ditt företag så de behöver inte tvivla på innehållet i meddelandet.

E-post ingår i alla våra hemsideavtal. Du kan läsa e-postadressen i alla kända e-postklienter och appar.

Har du inte redan e-post på din domänadress eller är osäker på hur du kan läsa den? Kontakta oss på 033-272560 för hjälp.

Har du en lång domänadress? Be oss kolla om det finns möjlighet att boka en kortare domän som du kan använda till e-post.